Light is therefore colour

William Turner was gefascineerd door de krachten van de natuur. Van verwoestende stormen op zee tot de gladde waterspiegels van bergmeren: aandachtig observeerde hij de wereld om hem heen en zocht hij naar manieren om het ongrijpbare tastbaar te maken en het vluchtige vast te leggen.

 

Een hoofdrol is in Turners werk weggelegd voor het licht. De zon, de maan, een wolkendek dat openbreekt en licht doorlaat, of de gloed van vlammen die een schip in lichterlaaie zetten. Licht, wist Turner, definieert vorm, creëert atmosfeer en geeft kleur aan alles wat ons omringt.

 

Turner was een visionair kunstenaar. Een vrijdenker, met een niet aflatende ambitie, belangstelling en reislust. Tot op hoge leeftijd trok hij door Europa. De aquarellen die hij tijdens zijn laatste reizen maakte, vallen op door verstilling en sereniteit. Ze behoren tot Turners mooiste, en meest revolutionaire werk.

 

Gedreven om de essentie van wat hij zag te doorgronden, maakte Turner zich in een omvangrijk oeuvre vrij van alle academische conventies. In zijn late werk lossen lijn en figuur langzaamaan volledig op; tot er alleen kleur overblijft – en licht. Turner zet hiermee de eerste stappen op weg naar de moderne kunst. De eerste stappen naar abstractie.

 

Blader door de kalender 2017: NL | EN | FR DU USA